Tuesday, April 5, 2011

Kerana 7 Ringgit?Salam hormat dan rahayu


Sering aku terdengar kata orang tua "didiklah anakku, rotan dan pukullah anakku sebagai pengajaran untuk memperoleh imu, tapi usah keterlaluan hingga menjadi buta, pekak, maupun patah, didiklah anak ini dengan penuh kasih sayang.Teks yang terucap ini ada relevan dengan peristiwa yang amat menyayat hati, seorang murid berumur tujuh tahun dipukul dan didera selama hampir dua jam, lalu mengakibatkan kematian. Murid tersebut adalah Saiful Syazni bin Saiful Sopfida berumur tujuh tahun bersekolah di Sekolah Agama Rakyat di Jejawi. Saiful Syazani meninggal dunia jam 8.50 pagi di Hospital Sultanah Bahiyah.
Suspek yang memukul murid itu adalah seorang guru sekolah dan bertugas sebagai penyelia asrama ditahan polis untuk membantu siasatan berhubung kes ini. Guru ini bersikap kejam dan tidak bertimbang rasa hingga menyebabkan kematian muridnya sendiri. Guru yang bertanggungjawab dan berkewibawaan serta ikhlas tidak akan melakukan perbuatan ini.


Mana mungkin seorang yang berjiwa pendidik sanggup melakukan perbuatan yang melampau batas, apatah lagi terhadap anak didiknya sendiri. Guru itu memukul murid hingga menyebabkan kematian atas alasan murid tersebut telah mengambil wang orang lain berjumlah hanya tujuh ringgit sahaja. Apakah ini setimpal dengan perbuatan guru yang zalim itu?

No comments:

Post a Comment